top of page

Openingstijden

- Het museum is tijdelijk gesloten.

Open

Adres

Molenweg 2, 8650 Klerken - Houthulst. Ingang via de Zarrenstraat.

Inkom

- euro per persoon.


- Groepen zijn welkom: Steeds op afspraak. Prijs: euro per persoon met een minimum van 25 euro per afspraak. Rondleiding met gids inbegrepen. 

Museum

De permanente tentoonstelling 'Het huis van '40-'45' dompelt je onder in het dagelijkse leven tijdens de inval, de bezetting en de bevrijding van Vlaanderen. Uniek is dat het museum is opgebouwd als een huis in de jaren '40 en gebaseerd is op persoonlijke belevenissen. We hebben vooral aandacht voor het dagelijkse leven, de collaboratie en de geheime oorlog van het verzet. De gemeente Houthulst kreeg niet voor niets de bijnaam 'Klein Engeland'...


In dit huis zijn de verhalen van 'Den Tweeden Oorlog' tussen de muren blijven hangen. Niet over grote veldslagen of beroemde generaals maar verhalen die zich thuis afspeelden. Voorwerpen uit deze huizen, van op de zolder, uit de kleerkast of de koffer werden van onder het stof gehaald. Kom en trek de kleerkast open, gluur eens in de koffer, kijk de kamers binnen en ontdek de verhalen. Voel, hoor, zie en proef de sfeer van toen! Welkom in het huis van '40-'45.

De Vredesmolen van Klerken

Ook meer dan een bezoekje waard is de Vredesmolen van Klerken, op een boogscheut (200m) van het museum. Dit is een uniek monument dat ons herinnert aan de Eerste Wereldoorlog. Op het hoogste punt van ons dorp, 43 meter boven de zeespiegel, heb je er een prachtig zicht over de Westhoek. Bij mooi weer zien we de Vlaamse 'Bergen', Ieper, Diksmuide, Torhout, Nieuwpoort, Oostende tot zelfs Duinkerke.


Deze molen werd gedurende de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers als observatiepost gebruikt. De molen kreeg het zwaar te verduren tijdens het eindoffensief van 1918. De molenru?ne bleef er na de oorlog staan. Nu is ze opnieuw toegankelijk gemaakt en kan men de molen beklimmen en van het uitzicht genieten.


Groepen die reserveren kunnen ook een wandeling naar de molen met gids aanvragen (3 euro p.p.).

bottom of page